Ordblindhed hos voksne: En fordel, ikke en begrænsning

2019-11-14 | Av Orcam Staff

share facebook share twitter share linkedIn share whatsApp
Dysleksi hos voksne: en fordel, ikke en begrensning - OrCam

Når vi tænker på ordblinde, tænker vi normalt på personer, der har svært ved at læse eller skrive. Som børn undervises de og testes de oftest på en anden måde end børn uden læse- og skriveproblemer. Disse børn vokser op til at være voksne med de samme læse- og skrivevanskeligheder. Dette er grunden til, at ordblindhed hos voksne er lige så almindeligt, som det er hos børn. Det er et faktum, at symptomerne ikke forsvinder over tid. Ofte er voksne måske bedre rustet til at leve med deres ordblindhed end børnene er.

Ordblindhed hos børn


En af de største påvirkninger ved ordblindhed hos børn, er den sociale påvirkning. Når børn mærkes som anderledes og bliver flyttet til mindre klasseværelser, føler de sig generelt anderledes og måske mindre dygtige end andre børn på deres alder. Ordblindhed hos voksne har som regel ikke de sociale konsekvenser, det har for børn eller teenagere. Hos børn tages denne mærkning som anderledes meget tungere end hos voksne. Normalt baserer voksnes sociale valg sig ikke på, hvem der går i klassen, eller de andres evner for læsning eller skrivning. De fleste voksne har en bedre forståelse af, at mennesker er forskellige, og de lader som regel ikke andre menneskers forskellige evner påvirke hvad de synes om dem.

Ifølge den internationale ordblindeforening, International Dyslexia Association, diagnosticeres 3-5% af alle skoleelever med dysleksi/ordblindhed. Et af de mest bemærkelsesværdige træk blandt ordblinde børn, er deres evne til at udvikle innovative og unikke metoder til at tackle deres ordblindhed. Desværre betragter det meste af samfundet stadig ordblindhed som en “læsevanskelighed” i stedet for en “evne til at tænke”. Ordblinde børn er ofte meget kreative, med god hukommelse og er dygtige til at tænke “ud af boksen“. De ser ofte det overordnede billede og er mere nysgerrige end den gennemsnitlige studerende. Mens de fleste studerende forsøger at besvare spørgsmålet, prøver de ordblinde studerende at forstå, hvorfor spørgsmålet bliver stillet, og hvad virkningen er af det ene eller det andet svar. Dette viser ofte et højere niveau af nysgerrighed og udvikling af hjernen, der ikke er så almindelig hos den gennemsnitlige studerende.

Placering i klasser og arbejdslivet


Børn, der vokser op med ordblindhed, kan potentielt være bedre forberedt på livet og dets udfordringer. De vanskeligheder, de står overfor i en ung alder i skolen, hjælper dem med at udvikle stærke mentale evner og gode evner for læring. Når voksne, der var gennemsnitlige studerende, møder udfordringer som disse, møder de dem for første gang. Mennesker, der har haft disse vanskeligheder gennem deres skoleår, er bedre rustet til at møde dem igen senere i livet.

I skolen er der normalt kun et par forskellige klasser, hvor børnene er placeret. Undervisningen er baseret på forskellige indlæringsevner, hvor de fleste af de studerende kan lære i samme tempo som deres klassekammerater. I de fleste tilfælde er der et lavt, gennemsnitligt og et højt niveau af læringsevne. På samme måde som børn fordeles i klasser, placeres de voksne i forskellige job og erhverv. Ordblindhed hos voksne definerer ikke tilgængelige karriereveje, som det engang gjorde. Selve ideen om at være særlig opmærksom på studerende med indlæringsvanskeligheder er kun nogle få årtier gammel.

Nu om dage findes ordblinde børn og voksne på alle uddannelsesniveauer, inklusive personer med eksamen fra universitetet Harvard. De ordblinde kan også findes indenfor alle typer erhverv. Voksne ordblinde kan findes i ethvert erhverv, der kræver et højt niveau af intelligens og avanceret læringsevne. Disse erhverv inkluderer forskere, ingeniører, advokater, læger og mange andre. En af hovedårsagerne hertil er den ændring, som uddannelsessystemet har gennemgået med henblik på at tilbyde relevant støtte og undervisningsmateriale til ordblinde studerende. Fra deres grundskoleår har ordblinde studerende lært at tro så meget på sig selv, at de er i stand til at opnå succes indenfor uddannelse og på jobmarkedet.

Styrken ved ordblindhed hos voksne


Enhver læsevanskelighed og indlæringsforstyrrelse kan senere vise sig at være en velsignelse i forklædning. Ordblinde børn er nødt til at lære at tænke anderledes og udføre deres opgaver på en anden måde og med mere besvær. I mange job påskønnes personer der tænker anderledes og man opfordres endda til at tænke anderledes. Mens de fleste tænker på samme måde og lærer at forholde sig på samme måde til forskellige spørgsmål, er det højst sandsynligt, at det er de ordblinde, der løser problemer innovativt og ved at tænke “ud af boksen“. Ordblindhed hos voksne kan ofte vise sig at være en fordel, hvor det engang blev antaget at være en begrænsning.

Desuden skal ordblinde børn udvikle en meget større evne til at tro på sig selv end andre børn. Børn i klasser med gennemsnitlig eller høj indlæringsevne bliver ikke mærket som mindre dygtige. Den mentale kamp et barn med ordblindhed skal igennem og den nødvendige motivation der skal til, er med til at plante frøene til en stærk selvtillid uagtet andres meninger. De udvikler en tro på sig selv, der bliver et instrument til at håndtere de udfordringer livet byder dem i deres fremtid.

Blandt de mest innovative opfindere i verdenshistorien var mere end en ordblind. Her i blandt Isaac NewtonAlbert EinsteinThomas Edison og mange andre. Hver enkelt af disse tre havde videnskabelige gennembrud, der blev betragtet som revolutionære og banebrydende i deres tid. Dette tilføjer kun til påstanden om, at hjerner, der er begavet med den ordblindes måde at tænke på, er mere unikke og innovative.

Nyttige læseværktøjer


Det vil sandsynligvis ikke overraske nogen, at de mest nyttige værktøjer til de mennesker, der lever med læsevanskeligheder, er teknologiske enheder. Ordblinde kan anvende hjælpemidler til læsning til at kompensere for deres læsevanskeligheder. Udfordringerne ved ordblindhed hos voksne kan afhjælpes ved hjælp af teknologisk udstyr. OrCam MyReader 2 kan øjeblikkeligt læse enhver trykt eller digital tekst. Læsning af tekst er den største udfordring ordblinde har. Derfor forbedres deres læsefunktioner, så snart de anvender en enhed, der kan læse for dem. Brugen af denne enhed åbner døre for ordblinde studerende og fagfolk over hele verden. Det hjælper med at indsnævre mellemrummet med lige muligheder og lighed for ordblinde. OrCam MyReader 2 er den mest avancerede enhed, der gør det muligt for ordblinde at opnå mere i livet takket være teknologiske hjælpemidler.

 

Start med at ændre dit liv!

Har du brug for hjælp til at søge kommunen om en bevilling? Indtast dine informationer herunder og vi sørger for at du bliver kontaktet af en OrCam repræsentant der kan hjælpe dig videre i systemet.