OrCam MyEyen avulla voin lukea mitä tahansa, milloin tahansa

2017-05-08 | Tekijä Orcam Staff

share facebook share twitter share linkedIn share whatsApp
OrCam MyEyen avulla voin lukea mitä tahansa, milloin tahansa - OrCam

Olen Johanna Herranen, kotoisin Helsingistä, Suomesta. Minulla on syntymästä lähtien ollut silmäsairaus nimeltä Achromatopsia, mikä tarkoittaa että verkkokalvojeni tappisolut eivät toimi. Pystyn aistimaan valoa, mutta muuten en näe. Olen ollut sokea syntymästä lähtien. .

Lapsena kaksoisveljeni ja minä kävimme tavallista koulua, mutta opettelimme lukemaan pisteillä. Saimme oppimateriaalia Celiasta (tuolloin näkövammaisten kirjasto), mutta useinkaan kirjat eivät saapuneet ajallaan – ja tietenkin me myös tarvitsimme kaikkea kaksin kappalein.

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että sokeana eläminen on aika-ajoin varsin haastavaa. En voi lukea postejani. En voi lukea katukylttejä. En voi lukea ruokalistoja ravintoloissa. Tarvitsen apua lähes kaikkialla minne menen. Käytän paljon erilaisia teknisiä apuvälineitä ja minulla on opaskoira. Käytän VoiceOver -ruudunlukuohjelmaa, minulla on pistenäyttö ja turvaudun paljossa erilaisiin puhelimestani löytyviin sovelluksiin. Olen sitä mieltä, että minulla, kuten kenellä tahansa, on oikeus lukea itsenäisesti, ei ainoastaan kuunnella.

Törmäsiin OrCamiin ensimmäisen kerran apuvälinemessuilla marraskuussa 2017. Testasin esittelylaitetta ja – Wow! Kykenin lukemaan tekstejä seiniltä ja tunnistamaan päivittäiskaupan tuotteita.  OrCam MyEyen käyttäminen tuntuu siltä, kuin astuisi uuteen maailmaan. Se on jopa hiukan ylikuormittavaa hyvällä tavalla, koska tätä ennen en yksinkertaisesti ole tajunnut miten hirvittävän paljon tietoa on kaikkialla. Se on minulle uutta ja ihmeellistä.

Olen aina ihmetellyt, kuinka näkevät osaavat suunnistaa paikoissa, joissa eivät ennen ole käyneet. Kiitos OrCamin tiedännyt , ettei heillä ole maagisia voimia, vaan kylttejä ja tekstejä liikkumisen helpottamiseksi on kaikkialla.

OrCam MyEye mahdollistaa minulle itsenäisemmän liikkumisen. voin mm. lukea rautatieasemien infotauluista junien lähtöaikoja, Matkustan paljon Helsingin sisällä ja opetin OrCamin tunnistamaan taxi- bussi- ja luottokorttini. Nyt minäkin voin lukea mitä tahansa, missä tahansa. Olin junassa matkalla lentoasemalle kun löysin viereiseltä pöydältä sanomalehden. Tajusin, että nyt minun ei tarvinnutkaan sivuttaa sitä, vaan voisin lukea sitä! Asun keskellä Helsinkiä ja naapurustossani on paljon ravintoloita. Kulutin tunteja kävelemällä ympäriinsä lukemassa ikkunoista ravintoloiden ruokalistoja vain siksi, että pystyin tekemään niin. Olen käyttänyt Orcamia kaikenlaisten laukustani löytyneiden lippujen ja lappujen tunnistamiseen. en ole halunnut vaivata ketään moisella asialla ennen, eikä minun tarvitsekaan enää.

OrCamin kaltainen teknologia mahdollistaa minulle paljon itsenäisemmän selviytymisen ja on upeaa huomata miten paljon enemmän tietoa on nyt käytettävissäni.