Hjælpemidler til læsning

2019-11-14 | Tekijä Orcam Staff

share facebook share twitter share linkedIn share whatsApp
Hjælpemidler til læsning - OrCam

I løbet af de sidste årtier har teknologien med hjælpemidler til læsning udviklet sig markant og den anvendes nu af mange. Teknologien anvendes af mange forskellige personer. Nogle bruger dem som støtte til læsevanskeligheder, mens andre bruger dem på grund af synshandicap eller fordi de er blinde. I begge tilfælde er behovet for hjælp grundlæggende for at kunne læse selvstændigt.

Læsevanskeligheder

A woman having difficulties reading a book. The table next to her is stacked with books.

Ikke alle dem, der anvender hjælpemidler til læsning, er ordblinde eller har læsevanskeligheder. Mange anvender hjælpemidlerne, fordi deres syn ikke er godt nok til at de selvstændigt kan læse de breve de modtager. I begge tilfælde er kravene de samme. Der er behov for enheder, der kan læse den tekst højt, som de ikke selv er i stand til at læse. I mange tilfælde kræves der hjælpemidler til læsning, for at kunne studere. Det gælder børn i grundskolen eller endda gymnasieelever eller universitetsstuderende. Ikke alle de oplysninger, der er nødvendige for at lære, er tilgængelige i videoer eller online-tutorials. Ved studier på ethvert akademisk niveau, er der konstant behov for at kunne læse informationer i lærebøger eller på computerskærme. Derfor vil personer med læsevanskeligheder fortsat have behov for hjælpemidler til læsning for at kunne gennemføre deres studier med succes.

Ikke alle, der har brug for hjælpemidler til læsning er ordblinde. Mange brugere er synshæmmede. Mange får især i alderdommen nedsat syn eller synshandicap. Selv med mindre synshandicap kan hjælp til læsning være nødvendig. Det er nødvendigt at kunne læse små bogstaver, for at læse teksten i breve og på regninger, og endda for at kunne læse ingredienser, mens der købes ind. For nogle er det nødvendigt at kunne læse næsten hele tiden, såsom advokater og lærere. De har brug for hjælpemidler til læsning for at kunne læse papirer og dokumenter, som de ikke ville kunne læse med nedsat syn.

Hjælpemidler til læsning

Der er mange typer af udstyr, der passer ind i kategorien med hjælpemidler til læsning. Der findes ikke-bærbare og bærbare enheder og endda enheder, der bæres på kroppen hele dagen. Selv inden for hver af disse kategorier er der underkategorier.

Ikke-bærbare

Ikke-bærbare hjælpemidler har to typer af funktioner. Den første er at forstørre teksten, og den anden er at lyse den op. Der findes ikke-bærbare enheder, der er specielt udviklet til bøger, aviser og breve. Mens andre er udviklet til brug med computere og tastaturer. I de fleste tilfælde anvendes de ikke-bærbare enheder af personer, der befinder sig på samme sted i mange timer ad gangen. I de fleste tilfælde hvor der anvendes hjælpemidler til læsning til personlig brug i hjemmet, er det ældre mennesker, der ikke længere kan se godt nok til at kunne læse uden hjælpemidler. Når enhederne anvendes i et arbejdsmiljø, er der oftest tale om synshæmmede medarbejdere, der har brug for hjælp til at kunne læse selvstændigt fra deres computer.

Bærbare enheder og enheder der bæres på kroppen

OrCam MyEye 2 attached to a pair of glasses.

Bærbare hjælpemidler til læsning anvendes oftere af et yngre publikum, eller af ældre der er mere mobile i løbet af deres dagligdag. I mange tilfælde er der tale om unge studerende, enten i folkeskolen eller på gymnasier og universiteter, der har brug for at kunne bevæge sig mellem flere klasseværelser med deres enheder. I de fleste tilfælde er de også nødt til transportere deres hjælpemidler frem og tilbage fra deres hjem. Dette kræver enheder, der ikke er så tunge som det ikke-bærbare udstyr. De bærbare enheder kan variere fra håndholdte forstørrelsesglas til læsning med lys til elektroniske læse-penne og tekstlæsere. Verdens mest avancerede hjælpemiddel til læsning er enheden OrCam MyReader 2. OrCam MyReader 2 kan øjeblikkeligt læse enhver trykt eller digital tekst og er bærbar og kan bæres på kroppen uden at der kræves internetforbindelse.

Start med at ændre dit liv!

Har du brug for hjælp til at søge kommunen om en bevilling? Indtast dine informationer herunder og vi sørger for at du bliver kontaktet af en OrCam repræsentant der kan hjælpe dig videre i systemet.