Hoe OrCam MyEye Zoe heeft geholpen om weer aan het werk te gaan na haar verlies van gezichtsvermogen.

2018-04-29 | Door Orcam Staff

share facebook share twitter share linkedIn share whatsApp
Hoe OrCam mensen met gezichtsverlies helpt, het verhaal van Zoe Hartman

Ik ben Zoe Hartman, 25 jaar oud en ik woon in Brooklyn, New York. Ik raakte mijn zicht kwijt toen ik 22 was. OrCam heeft mijn leven verbeterd, het gaf me onafhankelijkheid en gaf me de dingen waar ik van hou weer terug en in het algemeen hielp het mij om te gaan met de moeilijkheden van gezichtsverlies.

Voor mijn gezichtsverlies, werkte ik in de filmindustrie als productie-assistent. Mijn doel was om assistent-regisseur te worden. Het gezichtsverlies gebeurde plotseling, op een dag en mijn zicht nam de daaropvolgende maanden telkens meer af. Na een jaar testen en misdiagnoses, onthulde een biopsie een ontsteking in mijn brein, door onbekende oorzaak.
Hierdoor zijn mijn optische zenuwen beschadigd.

Ik heb geleerd een witte stok te gebruiken om de weg te vinden en een vergrootglas om te kunnen lezen. Toch ben ik meestal afhankelijk van anderen voor hulp. Veel simpele taken zijn moeilijk zonder hulp of iemand die kleine letters kan lezen. Ik vond het ook moeilijk om weer te werken en hobby’s te hebben.

Ik kwam OrCam voor het eerst tegen op het nieuws. Een paar maanden later, begon een collega van mijn moeder voor OrCam te werken. Ik deed mee aan een demo om de bril uit te proberen. Ik werd emotioneel toen ik de OrCam MyEye gebruikte en voor het eerst in jaren weer kon lezen.

Vandaag ben ik overgestapt van afhankelijkheid van anderen op een zelfstandig leven en dingen zelf kunnen doen. Ik gebruik OrCam MyEye voor basisactiviteiten, zoals boodschappen doen en het lezen van de post. Het apparaat helpt me om te betalen zonder dat iemand anders mijn geld moet tellen. Ik kan ook borden lezen zodat ik zelf de weg kan vinden. Sinds ik OrCam heb, kan ik weer zelf boodschappen doen en met de metro reizen.

Ik ben zelfs weer gaan werken. Ik heb aan een paar tv-shows gewerkt en ik heb mijn OrCam MyEye gebruikt om documenten te lezen en papierwerk in te vullen. Ik kan deze activiteiten ook sneller afhandelen, dat is een voordeel in de snelle filmindustrie. En onlangs heb ik een nieuwe baan aangenomen in een lokaal restaurant als reserveringenbeheerder, dat had ik niet kunnen doen zonder mijn OrCam MyEye.

Door OrCam kan ik weer aan activiteiten deelnemen die ik leuk vind. Ik kan menu’s lezen wanneer ik uit eten ga met vrienden of familie en ik kan kleine tekst lezen in de winkel of in een museum. Ik overweeg om weer te beginnen met een van mijn favoriete hobby’s, theater, omdat ik nu weer een script kan lezen.

OrCam heeft echt mijn leven veranderd. Het is moeilijk om je aan te passen aan een leven met een visuele beperking. Maar door OrCam heb ik mijn onafhankelijkheid teruggekregen en is mijn leven gemakkelijker.